Tip na netradičný výlet: Komentovaná prehliadka prírody

Picture of Petra
Petra

Lesopotulky sú tematické prechádzky v sprievode odborníka na niektorú z oblastí prírodných vied. Vaša rodinná prechádzka vďaka nim dostane hlbší zmysel. Odborník sa s vami pútavým spôsobom podelí o vedecké fakty, ktoré zaujmú a obohatia deti i dospelých. Jednu takúto komentovanú prehliadku prírody sme absolvovali aj vy.

S kladivkom od geológa

Jesenné soboty v Trnavskom kraji zážitkov patria tento rok poznávaniu živej i neživej prírody. Organizované prechádzky dostali názov Lesopotulky. Malé skupinky účastníkov počas nich sprevádzajú geólóg, zoológ alebo lesný pedagóg.

Rozprávanie prebieha v neformálnej a uvoľnenej atmosfére s možnosťou pýtať sa vždy, keď vás niečo naokolo zaujme. Výklad je určený pre dospelých, ale aj pre školopovinné deti, ktoré jednotlivé časti prírody zaujímajú a zvládnu naplánovanú trasu. Rozprávanie je navyše obohatené ukážkami priamo v prírode, čo naše deti veľmi bavilo.

Lesopotulky v Trnavskom kraji zážitkov.

Priamo v teréne sme si boli pozrieť zaujímavosti Smolenického krasu a mali sme možnosť vyskúšať si s kladivkom od geológa, ako odborníci rozpoznávajú druhy a zloženie neživej prírody. Tiež sme sa priučili ako sa orientovať v prírode s kompasom a geologickou mapou. Prechádzka v prírode nebola náročná, trasu zvládli bez problémov aj deti a o výklad pána geológa sa aktívne zaujímali.

Ako Lesopotulky fungujú?

Na Lesopotulky je potrebné rezervovať si termín vopred. Trasa aj téma poznávacej prechádzky je vopred daná, takže si ju viete vybrať podľa vášho záujmu. Po rezervácii vám deň pred výletom príde e-mail s presnými inštrukciami, kde a kedy sa so sprievodnom stretnete, kde môžete zaparkovať a ďalšie užitočné informácie.
Na Lesopotulku sa vyráža za každého počasia, takže si nezabudnite vziať vhodné oblečenie a najmä primeranú obuv. Do batôžka si hoďte niečo na posilnenie a nezabudnite na pitný režim.

V jesennej sezóne 2023 zostáva ešte niekoľko voľných termínov:

– Na spoznávanie lesa bude zameraná prechádzka Obrázkovou horou (28.10.).
– Do malebných borovicových lesov vysadených na piesku zavedie turistov výlet s názvom Šaštínske duny (4. 11.)
– Lesopotulka Majdánskym chotárom (11. 11.).

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj už teraz pripravuje jarnú edíciu Lesopotuliek so zaujímavými sprievodcami, nezabudnite preto sledovať novinky na krajzazitkov.sk.

Petra Kalocsay

Ďalšie články v blogu