Výlet k hradu, ktorý preslávila “horiaca voda”

Dá sa voda páliť? Baťánovci tým preslávili hrad Korlátka
Picture of KOCR Trnavský kraj
KOCR Trnavský kraj

Kedysi bol dôležitou pevnosťou na Českej ceste. Dnes je hrad Korlátka vďačným cieľom nenáročných výletov. Vlastnil ho Matúš Čák Trenčiansky, neskôr kráľ Žigmund Luxemburský, ktorý sa tam istý čas zotavoval zo zranení po atentáte. Neskôr ho získal jeho verný rytier Stibor zo Stiboríc.

Najviac však Korlátku preslávili Baťánovci. Uhorskí šľachtici, ktorí bojovali proti Turkom, boli známi vďaka destilovanej vode. Jej výrobe sa v stredoveku hovorilo pálenie vody, pretože išlo o podobný postup ako pri pálení vína. Lekárnici, ktorí pre Baťánovcov „horiacu vodu“ vyrábali, do nej primiešavali rôzne byliny a používali ju na liečebné účely.

Turistiku, ktorej cieľom bude hrad Korlátka, môžete začať z rôznych miest v Malých Karpatoch, vyberáme pre vás tri trasy:

1.) Žltá turistická značka vedie z Jablonice cez Rozbehy do Prieval. Z Prieval ku chate je to 4,2 km (1:10 h). Z Jablonice je to ku chate 6,4 km (1:50 h).

2.) Zelená turistická značka vedie z dediny Buková cez Rozbehy na železničnú zastávku Buková. Z dediny je to na Rozbehy 4,6 km (1:20 h), zo železničnej zastávky 7 km (1:50 h). Z Rozbehov na hrad pôjdete ešte 20 minút po žltej značke.

3.) Modrá turistická značka vedie od vodnej nádrže Buková na Rozbehy cez Hrubý Kamenec, ktorý vás zaujme nádhernými výhľadmi, a historickú Českú cestu. Dĺžka je 6,3 km (1:45 h).

Pri zrúcanine hradu Korlátka sa nachádza rozhľadňa Rozbehy, z ktorej je očarujúci pohľad na všetky svetové strany. Turistiku odporúčame ukončiť v reštaurácii Sandorf v Prievaloch, kde sa zároveň nachádza aj pivovar a pivné kúpele s wellness. Pivovar vyrába pivo vlastnej značky Sandorf, fľaškové pivko si môžete zakúpiť v Šandorfskom šenku pri reštaurácii a podporiť tak lokálneho producenta.

 

Súvisiace regióny
Región Záhorie
Súvisiace lokality

Ďalšie články v blogu