Pozrite sa na Piešťany očami Ľudovíta Wintera

Picture of Petra
Petra

Krásny sobotný deň sme využili na prechádzku jesenným mestom Piešťany. Tentoraz sme sa na kúpeľné mesto a jeho históriu pozreli úplne z inej perspektívy, a to očami podnikateľa Ľudovíta Wintera. Tento nezvyčajný a inovatívny prístup k prehliadke môžete zažiť počas tejto jesene každú sobotu. Piešťany podľa Wintera sa konajú do 25. novembra 2023.

Piešťany očami Ľudovíta Wintera

Ľudovít Winter bol nezlomný podnikateľ, ktorý stojí za vznikom piešťanských kúpeľov. Je priam fascinujúce, ako jednotlivec mohol ovplyvniť kvalitu života a výzor jedného z našich najkrajších miest.

Narodil sa 1. novembra 1870 v Šachách. Študoval na Technickej univerzite vo Viedni, štúdiá však nedokončil pretože jeho otec Alexander Winter ho zavolal do Piešťan, aby mu pomáhal s vedením kúpeľov, ktoré mal v prenájme od šľachtickej rodiny Erdődyovcov. Odvtedy až do svojej smrti v roku 1968 pracoval Ľudovít Winter v prospech Piešťan.

Piešťany podľa Wintera

Premena malej obce na medzinárodné kúpeľné mesto začala postavením Kursalonu (1894), dnes už neexistujúcich Kúpeľov Františka Jozefa (1898) a pokračovala hotelom Thermia Palace (1912), liečebným domom Pro Patria (1916), Ružovým mlynom (1916), hotelmi Eden a Excelsior (1929), reštauráciou Červená veža (1929), Kolonádový mostom (1933), kúpaliskom Eva (1934).
Po vzniku Česko-slovenskej republiky sa Ľudovít Winter zaslúžil o vyasfaltovanie ulíc a chodníkov, vybudovanie kanalizácie a vodovodu, stavbu Krajinského mosta a reguláciu Váhu, s cieľom predchádzať častým záplavám.

Nedal sa odradiť zmenami režimov, celosvetovou ekonomickou krízou ani dvoma vojnami. K podnikaniu sa vrátil aj po návrate z koncentračného tábora. Mal 75 rokov a vážil iba 45 kilogramov. Založil firmu Panvita, ktorá vyrábala legendárny BB punding.

Ako prehliadka prebieha?

Dôležitou súčasťou tejto unikátnej prechádzky po kúpeľnom meste sú slúchadlá, z ktorých účastníci počúvajú životný príbeh Ľudovíta Wintera, ktorý rozpráva on sám. Atmosféra je dotvorená výstupmi hercov v dobových kostýmoch, ktorí sa zjavujú na rôznych miestach Piešťan, ktoré sú previazané so životom rodiny Winterovcov.

Piešťany podľa Wintera

Prehliadka sa začína Kolonádovom moste a počas rozprávania príbehu nasledujú zastávky pri Kursalone a Zelenom strome. Následne sa výklad vráti k barlolámačovi, kde sa dozviete ako táto socha vznikla.. Prechádzka pokračuje po Kúpeľnom ostrove popri hoteli Thermia Palace, nasleduje zastávka pri Pro Patrii a emotívna prechádzka vrcholí na kúpalisku Eva, ktoré tiež založil Ľudovít Winter. Trasu prehliadky je možné absolvovať aj s kočíkom.

Prechádzka s výkladom trvá približne 70 minút a je dlhá asi 2 kilometre. Slúchadlá vám rozdajú pri Kolonádovom moste a následne si ich spolu zapnete, keď na to dostanete pokyn a prehliadka sa začne. Slúchadlá máte celý čas prehliadky na ušiach, čiže vás neruší okolitý svet a sústredíte sa výlučne na príbeh.

Zážitok aj pre deti

Môj Timotej má šesť a pól roka a vydržal počúvať úplne celý príbeh. Bol sústredený a zaujatý, takže naozaj môžem potvrdiť, že trasu zvládnu aj deti v jeho veku. Pre starších školákov ako je Olívia, je príbeh pána Wintera spojený s dramatickými výstupmi pútavou vlastivednou vychádzkou.

Celá prehliadka je akousi kombináciou dramatického diela a komentovanej prehliadky. O scenár a réžiu prehliadky a herecké výkony v oboch jazykových mutáciách audiohry sa postarali umelci z Divadla Jána Palárika v Trnave, takže ide naozaj o profesionálne výkony na úrovni.

Piešťany podľa Wintera

Výstupy hercov a dobové kostýmy, ktoré majú na sebe, v spojení s hudbou gradujú atmosféru a dotvárajú celkový dojem príbehu. Deti aj dospelí počúvali výklad so zatajeným dychom a bolo vidno, že príbeh zaujal úplne každého.

Novinkou jesennej sezóny 2023 je možnosť absolvovať zážitkovú prehliadku aj v maďarčine, ktorá bola vlastne rodnou rečou Ľudovíta Wintera. Skupiny na prehliadky nie sú rozdelené, takže termíny prehliadok a lístky sa kupujú rovnakým spôsobom. Ak si vyberiete prehliadku v maďarskom jazyku, do slúchadiel sa pustí maďarská verzia, ktorá je nahovorená taktiež profesionálnymi hercami, takže aj poslucháči v maďarskom jazyku majú zaručený kvalitný zážitok.

Zážitkové prehliadky sa začínajú vždy v sobotu o 10.00 a 14.00 h pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste. Jesenná sezóna potrvá do 25. novembra 2023. Na mieste sa vstupenky zakúpiť dajú, avšak len v prípade voľných kapacít, ktoré sú viazané na počet slúchadiel. Odporúčam vám preto kúpiť si ich vopred online: krajzazitkov.sk.

Súvisiace regióny
Rezort Piešťany
Súvisiace lokality

Ďalšie články v blogu