Na rodinný výlet do Hlohovca sa môžete cez prázdniny vydať aj Výletným vlakom

Picture of Petra
Petra

Hlohovec sme s deťmi navštívili úplne prvýkrát. Hlavným cieľom našej cesty bol Hlohovský zámok, niekdajšie sídlo Erdődyovcov – jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov. Jeho členovia zanechali v Hlohovci množstvo zaujímavých pamiatok a príbehov. Spoznať ich môžete v rámci samostatného rodinného výletu a počas letných prázdnin aj vďaka Výletnému vlaku Erdődy.

Rozšírená realita v panských komnatách

Prehliadku Hlohovského zámku so sprievodcom môžem vrelo odporučiť. Dozviete sa zaujímavé informácie o celom regióne, ale aj o bohatej histórii zámku. Vedeli ste, že niekoľko rokov bol Tureckou pohraničnou pevnosťou? Keď tento obranný hrad v roku 1720 získali Erdődyovci, začali ho postupne meniť na barokový kaštieľ a vtisli mu jeho súčasnú podobu.

Okrem nádvoria s kaplnkou zasvätenej Panne Márií sme sa dostali do suterénu aj do ďalších zrekonštruovaných častí objektu. Deti veľmi zaujali priestory, ktoré ešte nie sú opravené, avšak pomocou počítačovej aplikácie sú obohatené o rozšírenú realitu. Funguje to tak, že deti dostanú do ruky tablet, prechádzajú sa po ošarpaných miestnostiach a na tablete vidia, čo sa v miestnosti nachádzalo, či to bola kúpeľňa či spoločenská miestnosť.

Prehliadka Hlohovského zámku trvá približne hodinu. Informácie o tom, kedy ju môžete absolvovať nájdete tu. Po prehliadke sa môžete občerstviť v príjemnej kaviarni a posedieť si priamo na nádvorí zámku.

Oddych v Zámockom parku

Po prehliadke zámku som nechala deti vybehať v krásnom prostredí parku, ktorým je Hlohovský zámok obklopený. Málokto vie, že tento park, patrí k najvýznamnejším na Slovensku pre svoju prírodnú a kultúrnu hodnotu. Môžete sa vydať po zámockom poznávacom okruhu, ktorý lemujú informačné tabule so zaujímavými informáciami. Spracovalo ich Vlastivedné múzeum v Hlohovci v spolupráci so Strednou odbornou školou Hlohovec. Zámocký park vás prekvapí terasovými úpravami, jedinečnou platanovou záhradou s jazierkom i umelou jaskyňou.

Empírové divadlo v Hlohovci.

Divadlo pre šľachtu si užijú aj deti

V Zámockom parku nájdete aj unikátne Empírové divadlo. Je to jediné zachované šľachtické divadlo v strednej Európe, preto sme ho na našom výlete nemohli vynechať. Toto divadlo si niekdajšia šľachta postavila pre seba a svoju zábavu. Empír je architektonický štýl, ktorý bol obľúbený za Napoleona a rýchlo sa rozšíril do celej Európy. Jeho dominantou sú prezdobené interiéry. Dnes je Empírové divadlo sprístupnené aj verejnosti. Deťom sú venované špeciálne predstavenia so sprievodným programom – Detské empírko.

Aktuálny program divadla nájdete kultura.hlohovec.sk. Garantujem vám, že to bude pre vás aj vaše deti zážitok. Interiér Empírového divadla je honosne zdobený a dodáva predstaveniam punc výnimočnosti.

Hvezdáreň s pestrým programom

Hlohovec je jedno z mála miest kde sa nachádza hvezdáreň a planetárium. Ak máte doma milovníkov vesmírnej tematiky, odporúčam vám sledovať zaujímavý víkendový program, ktorý táto inštitúcia pravidelne ponúka pre rodiny s deťmi. Prehľad pripravovaných podujatí či predstavení hvezdárne a planetária nájdete na hvezdaren.org.

Vyhliadka Šianiec

Ak vám ešte zostane čas a energia na ľahkú turistiku, od Empírového divadla, kde si môžete nechať aj zaparkované auto, vedie nenáročná prechádzka na Vyhliadku Šianec. Z tohto bodu sa vám naskytne výhľad nie len na Hlohovský zámok a priľahlý park, ale aj na samotné mesto. Uvidíte aj Dolnovážsku nivu a Malé Karpaty.

Hlohovský zámok.

Do Hlohovca historickým vlakom

Trnavský kraj zážitkov vypraví v lete 2023 do Hlohovca Výletný vlak Erdődy. S rodinou si vďaka tomu môžete užiť celodenný program na Hlohovskom zámku, v Zámockej záhrade, Empírovom divadle, vo Vlastivednom múzeu aj vo Hvezdárni M. R. Štefánika. S parnou lokomotívou Mazutka sa do Hlohovca môžete vybrať z Bratislavy, Pezinku, Trnavy a Leopoldova 1. júla a 19. augusta 2023. V ďalších termínoch bude z Trenčína vypravený motorový rušeň Hektor. Ochotníci z kočovného Divadla z Malého Ríma vám priamo vo vlaku sprostredkujú prvú časť príbehu členov rodiny Erdődyovcov. Prostredníctvom krátkym filmom z dielne Divadla Jána Palárika v Trnave spoznáme jednotlivých členov tohto šľachtického rodu Erdődy. Priamo v Hlohovci vás čaká celodenný program, v rámci ktorého navštívite všetky pamiatky spomínané v tomto článku.

Súvisiace regióny
Rezort Piešťany
Súvisiace lokality
Súvisiace zážitky
Výletný vlak Erdődy s parnou lokomotívou do Hlohovca
Brezovská lokálka do Jablonice
Výletný vlak Štefánik do Brezovej pod Bradlom
Výletný vlak Erdődy do Hlohovca

Ďalšie články v blogu