Krížom krážom krajom so Slovenským rozhlasom

Najkrajšie miesta nášho kraja v reportážach Ladislava Eliáša
Picture of KOCR Trnavský kraj
KOCR Trnavský kraj

Krásy Zlatníckej doliny

Novinára Ladislava Eliáša sme zobrali do Zlatníckej doliny, ktorá sa nachádza na úpätí Bielych Karpát, 7 kilometrov od Skalice. Sprevádzal nás aj lesník Ján Flámik. V Zlatníckej doline je veľa možností na cykloturistiku, pešiu turistiku, výlety, ale i kratšie prechádzky. Spoločne sme prešli po červenej turistickej značke ku kopcu Čupy (575 m n.m.), odkiaľ sme zašli ku Koválovským lúkam, ktoré určujú hranicu medzi Skalickým chotárom a chotárom obce Koválovec. Výhľady na okolitú prírodu Bielych Karpát stoja za nenáročný výšľap. V letných mesiacoch je pre verejnosť v Zlatníckej doline otvorené veľké prírodné kúpalisko. Spoznávať tunajšiu prírodu je možné aj vďaka náučnému chodníku Biele Karpaty, ktorý má 7 tabúľ.

Vypočujte si reportáž na www.slovensko.rtvs.sk

Cyklovýlet na Dobrej Vode

Ladislav Eliáš s nami kraj nielen preturistikoval, ale aj prebicykloval okolie Dobrovodského a Chtelnického chotára. Na cyklovýlete nás sprevádzal starosta obce Dobrá Voda René Blanárik. Cyklovýlet sme začali iba pár metrov nad obcou, kde sme sa napojili na Náučný chodník Jána Hollého. Bicyklami sme sa dostali k Vyvieračke pod Bacharkou, ktorá je prírodnou pamiatkou v správe štátnej ochrany prírody Malé Karpaty. Prešli sme do doliny Výtok, hovorovo “Výtek”. Brehy a bezprostredné okolie Chtelnickej priehrady ponúkajú krásne a tiché prostredie pre možnosti pikniku a oddychu pre peších turistov aj cyklistov. Zo Chtelnickej priehrady sme si zabicyklovali k hradu Dobrá Voda. Z obce na hrad vedú dve značky: modrá a červená. Obe sa v blízkosti zrúcaniny spájajú a do areálu hradu vstupujú spoločne.

Vypočujte si reportáž na: https://www.slovensko.rtvs.sk/

Ku zrúcanine Katarínka

Novinára Ladislava Eliáša sme zobrali objaviť pokoj a magické ticho okolitého lesného prostredia pri ruinách starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej. Zrúcanina kláštora Katarínka sa nachádza na západnom Slovensku v lesoch Malých Karpát 20 kilometrov severne od Trnavy. Dostanete sa sem z Dechtíc, Dobrej Vody alebo z obce Naháč. Pri turistickom smerovníku Katarínka, rázcestie si možno spraviť nenáročnú turistiku žltou turistickou značkou na Planinku, modrou turistickou značkou sa možno dostať do Naháča a na Dobrú Vodu. Zelená cyklotrasa vedie k lokalite Mikolánová a na smer Dechtice, Horné pole. V bezprostrednom okolí zrúcaniny Katarínka sa nachádza aj expozícia úzkorozchodnej lesnej železnice, ktorá v Malých Karpatoch slúžila na zvážanie dreva. Dominantou starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny je kostolná veža, 30 m vysoká, na ktorej vrchol sa dá aj dostať. Má 137 schodov a 5 podlaží. Na každom z podlaží sa nachádzajú časti z archeologických nálezov či veci, ktoré boli potrebné pri výstavbe veže. Po vyšliapaní schodov na vrchol veže vás za odmenu čaká nádherný výhľad na Podunajskú pahorkatinu a Malé Karpaty s najvyšším vrcholom – Záruby, 768 m n.m.

Vypočujte si reportáž na: https://www.slovensko.rtvs.sk/

Súvisiace regióny
Región Záhorie
Rezort Piešťany
Región Trnava
Súvisiace lokality

Ďalšie články v blogu