Miléniový kríž

Picture of Michal
Michal

Slovensko je krajina s dvojitým krížom, ktorý je našim symbolom a reprezentuje nás všade po svete. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, kde na Slovensku nájdeme ten najvyšší kríž? Na ten najvyšší v Európe a zároveň aj na svete, ktorým je Kríž padlých (Cruz de los caídos) v španielskom El Escorial s neuveriteľnými 150 metrami, však nemá a siaha mu len po pätinu jeho výšky, no v našich geografických šírkach ide o jeden z najvyšších a najmajestátnejších.

Ak ste niekedy brázdili autom alebo bicyklom záhorské kopanice, konkrétne oblasť neďaleko Senice medzi obcami Rybky, Rohov, Oreské a Smrdáky, jeden megalomanský monument siahajúci až do samého neba ste si skrátka nemohli nevšimnúť. Je postavený na vrchu Vírovská v lokalite Bočiny. Tento slovenský unikát sa nazýva Miléniový kríž.

Ide o 27 metrov vysoký kríž s rozpätím svojich ramien 9 metrov, postavený v roku 2000 pri príležitosti miléniového roku, ako aj na oslavu narodenia Ježiša Krista. Z tohto dôvodu sa často používa aj jeho druhý názov – Jubilejný kríž. Sú na ňom vyznačené 4 svetové strany a 5 rôznofarebných holubíc symbolizujúcich svetadiely. V mieste kríženia ramien je z obidvoch strán farebný reliéf, symbol Jubilejného roku 2000 o priemere dva metre s nápisom: KRISTUS VČERA DNES NAVEKY. Dolná časť kríža je rozšírená na plochu 4×4 metre, kde je umiestnená kaplnka zasvätená Božiemu milosrdenstvu s nápisom R.P.2000, vo vnútri ktorej je replika sv. Faustíny.

V roku 2009 bolo okolie kríža upravené a prístupový chodník k nemu bol doplnený o zastavenia Krížovej cesty, ktoré symbolizuje 14 malých jednoduchých krížov.
Posviacka kríža bola uskutočnená v ekumenickom duchu dňa 17. septembra 2000 za účasti veriacich z celého okolia. Súčasťou zápisu z posviacky kríža je i odkaz budúcim generáciám, ktorý bol pri posviacke prečítaný a spolu so zápisom vložený do konštrukcie kríža.

Pri kaplnke sa veľmi sporadicky konajú aj sväté omše, hlavne počas Veľkej noci. Každý rok sa tu prvú nedeľu po Veľkej noci slávi Najsvätejšia obeta. Počas víkendov a sviatkov býva kríž vo večerných hodinách osvetlený a je viditeľný z okolitých dedín aj z veľkej diaľky. Kríž leží na menšom, lúčnom kopčeku a je odtiaľ pekný výhľad na okolitú nevysokú pahorkatinu a neďaleké políčka. Vidíte na všetky svetové strany, takže si tu v tichosti prírody môžete vychutnať východ aj západ slnka, no najmä v prítomnosti nejakej skvelej spoločnosti.

Súvisiace regióny
Región Záhorie
Súvisiace lokality
Súvisiace zážitky
Brezovská lokálka do Jablonice

Ďalšie články v blogu