Alfons Mucha v Piešťanoch: Kúpeľné mesto sa stalo súčasťou Muchovej cesty

Picture of KOCR Trnavský kraj
KOCR Trnavský kraj

Otvorením výstavy Kvetinové svety a podpisom memoranda o spolupráci sa na Kúpeľnom ostrove začala prezentácia diela a odkazu Alfonsa Muchu. Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Trnavský samosprávny kraj a Mesto Piešťany sa pripojili k medzinárodnému projektu Muchova cesta, ktorej iniciátorom je Nadácia Mucha. 

Alfons Mucha: Kvetinové svety v Piešťanoch. Výstava je súčasťou projektu Muchova cesta.

Muchova cesta v Piešťanoch

Piešťany sa stali prvým miestom mimo územia Českej republiky, ktoré je súčasťou Muchovej cesty. Do tunajších kúpeľov sa svetoznámy umelec opakovane vracal. Z vďačnosti v hoteli Thermia Palace zanechal svoju jedinú veľkú olejomaľbu so slovenským námetom.  

Okrem reprodukcie známeho obrazu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia (1932) budú môcť návštevníci výstavy Kvetinové svety obdivovať aj jeho ďalšie diela. Kurátorka Tomoko Sato, autorka všetkých veľkých výstav a projektov Nadácie Mucha, sa zamerala na jednu z najcharakteristickejších zložiek Muchovho grafického štýlu. 

Minulý rok sa v Ivančiciach, Hrušovanoch nad Jevišovkou a Moravskom Krumlove konala séria výstav Nadčasový Mucha: Spojenie svetov. Mapovala znovuzrodenie Alfonsa Muchu od 60. rokov 20. storočia, keď sa jeho zabudnuté diela stali opäť populárnymi. V roku 2023 sú tieto tri miesta spolu s Piešťanmi dejiskami série výstav Kvetinové svety.  

Vznik výstavy Kvetinové svety v rámci Schémy pomoci finančne podporila Krajská inovačná a rozvojová agentúra – KIRA i Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany. S propagáciou výstavy pomáha Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj.  

Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia

V Piešťanoch je výstava obohatená o špeciálnu časť venovanú Muchovmu vzťahu k tomuto kúpeľnému mestu. Kurátor výstavy Vladimír Krupa zo župného Balneologického múzea Imricha Wintera predstavil výber vzácnych archívnych dokumentov a fotografií A. Muchu a jeho rodiny. Vystavená je i reprodukcia obrazu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia, ktorú Alfons Mucha vytvoril v Nice. Obraz bol poďakovaním piešťanským kúpeľom za uzdravenie jeho dcéry Jaroslavy. 

Vstupenky na výstavu Kvetinové svety na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch sú v predaji aj online.

Mucha, tvorca plagátov v Paríži fin-de-siècle, vytvoril inovatívny grafický štýl, ktorý sa stal známy ako „le style Mucha“. Išlo o kompozičný vzorec, v ktorom vyniká žena naaranžovaná s kvetmi a ďalšími prírodnými motívmi, často umiestnenými v architektonickom rámci. Muchov štýl, ktorý primárne vznikol pre reklamné plagáty, sa vyvinul ako vizuálny jazyk na komunikáciu s verejnosťou. V Muchovej kompozícii je teda žena nositeľkou umelcovho posolstva, zatiaľ čo kvety a iné prírodné motívy majú byť „slovami“, ktoré má čítať publikum. 

Napoleonské kúpele na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch, otvorenie výstavy diel Alfonsa Muchu Kvetinové svety, ktorá je súčasťou projektu Muchova cesta.

Kurátorka z Japonska

Na ilustráciu kontextu používania rastlinných motívov v secesii sú všetky výstavy na Muchovej ceste doplnené fotografiami fasád secesných budov na Morave a Slovensku od profesora Petera Schuberta, člena Wiener Künstlerhaus. Profesor Schubert vytvára prostredníctvom fotografií fasád secesných domov „umelecký dokument“. Nepravidelné okraje snímok predstavujú detaily „vytrhnuté z fasád“ a zodpovedajú fotografickej praxi okolo roku 1900. 

Kurátorkou výstav je Tomoko Sato, autorka všetkých veľkých výstav a projektov Nadácie Mucha za posledných 30 rokov nielen v Českej republike, ale taktiež vo svete. Podľa názoru rodiny Johna Muchu ide o Najvýznamnejšieho znalca života a diela Alfonsa Muchu na svete. Tomoko vyštudovala Manchesterskú univerzitu a pôsobí v Cambridge.  

Projekt Muchova cesta iniciovala Nadácia Mucha a formálne ho potvrdila Memorandom o spolupráci pri prezentácii odkazu a diela Alfonsa Muchu a spája miesta významne spojené so životom umelca. Stalo sa tak behom slávnostného večera k návratu Slovanskej epopeje do Moravského Krumlova 10. septembra 2021.  

Súvisiace regióny
Rezort Piešťany
Súvisiace lokality

Ďalšie články v blogu