Cyklovýlet okolo Sĺňavy spojte s návštevou ornitológa

Picture of Petra
Petra

Mesto Piešťany patrí medzi naše výletné srdcovky. Každý rok sem s rodinou zavítame a sťažíme sa spolu s deťmi objaviť vždy niečo nové. Okrem klasickej prechádzky po krásnom mestskom parku, Kolonádovom moste a Kúpeľnom ostrove, ktoré netreba zvlášť predstavovať, sme sa tentoraz rozhodli spoznať Piešťany aj z pohľadu cyklistov a tak trochu aj z vtáčej perspektívy. Vybrali sme sa na cyklovýlet okolo Sĺňavy, navštívili sme ornitológa aj Balneologické múzeum Imricha Wintera.

Cyklovýlet okolo Sĺňavy na bicykloch z požičovne

Náš cyklovýlet sme začali pri Lodenici, kde je dostatok miesta na parkovanie a zároveň si tu môžete z auta zložiť bicykle a rovno sa napojiť na cyklotrasu. Vydali sme sa smerom k hati Drahovce – Madunice. Ide o vodné dielo, ktoré prioritne slúži na vodohospodárske účely a vytvára vodnú nádrž Sĺňava. Má však aj rekreačnú funkciu a ponúka cyklistom i chodcom možnosť prechodu na druhú stranu Sĺňavy. Po prechode haťou je možné spraviť si okolo vodnej nádrže okružnú jazdu a vrátiť sa späť do centra Piešťan po Krajinskom alebo Kolonádovom moste.

Hať je pre verejnosť otvorená vždy od začiatku apríla do konca októbra. Presné otváracie hodiny nájdete na web stránke visitpiestany.sk, ale kvôli prípadným obmedzeniam je dobré si pred cestou pozrieť aj facebookovú stránku Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorý hať prevádzkuje.

Ak sa vám bicykle nechce voziť autom, alebo dostanete chuť sa povoziť len tak pri prechádzke Piešťanmi, Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany má svoju požičovňu bicyklov, ktorú nájdete v hoteli Esplanade na Kúpeľnom ostrove.

Nenáročnú trasu po rovine okolo Sĺňavy zvládnu deti i menej zdatní cyklisti, preto ju určite môžem odporučiť aj začiatočníkom. Občerstvenie na cyklotrase okolo Sĺňavy ponúka viacero bufetov, kde sa vďaka hojdačkám a príjemnému posedeniu budete cítiť ako na dovolenke. Neďaleko cyklotrasy nájdete aj Piešťanský pivovar, v ktorom môžete ochutnať viaceré pivné špeciály.

Na Sĺňave sme nemohli prehliadnuť nádheru labuť, pri ktorej deti okamžite brzdili a utekali ju obdivovať. Labute najčastejšie stretnete pri Kolonádovom moste, ale pri cyklotrase ich máte možnosť vidieť tiež. Upozorňujem, že na jar si chránia mláďaťa, preto je potrební držať si dostatočný odstup. Podrobnosti o živote týchto operencov nám porozprával ornitológ Erich Kubica, vďaka ktorému sa labute v Piešťanoch usadili.

Na návšteve u ornitológa
Ornitológ Erich Kubica, vďaka ktorému sa v Piešťanoch usadili labute.

Na návšteve u ornitológa

Prvou zastávkou našej trasy bol organizovaný výklad na brehu Sĺňavy nazvaný: Na návšteve u ornitológa. Takúto netradičnú, avšak veľmi zaujímavú prehliadku, môžete absolvovať s odborníkmi v chránenom areáli, ktorý nesie názov Kubánova výsadba. Počas približne dvojhodinovej prednášky Ericha Kubicu a jeho kolegov sa dozviete, ktoré vtáky hniezdia na Sĺňave, a ktoré len cez toto územie migrujú. Deti najviac zaujali operence, ktoré ornitológovia v rámci krúžkovania odchytili. Informácie o tom, kam všade zaleteli rôzne druhy zakrúžkované v okolí Piešťan, nás všetkých prekvapili. Súčasťou výkladu je aj environmentálne a ekologické hľadisko, prečo je dôležitá ochrana prírody a ako môže byť človek jej súčasťou.

Termíny, v ktorých môžete ornitológa navštíviť aj vy, nájdete na visitpiestany.sk. Dozviete sa aj rôzne pikošky, ako napríklad, že na drobných vtákoch si v minulosti nepochutnávali len dravce, ale aj ľudia. Ornitológ deťom ukázal historické klietky, rôzne pasce a siete, do ktorých naši predkovia chytali drobné vtáctvo. Erich Kubica rozprával o svoje vášni naozaj pútavo a s nadšením. Zaslúžene mu patrí titul udelený primátorom mesta Piešťany, osobnosť environmentálnej oblasti, ktorý potvrdzuje jeho hodnotné aktivity.

Prednáška bola doplnená fotografickými ukážkami, ako aj ukážkami kostier vtáctva, ktoré deti taktiež zaujali. Pri výklade sa trojica odborníkov dopĺňala a každý zo svojej praxe uviedol pre laika veľmi zaujímavé informácie. Na odporučenie jedného z nich, Tomáša Mlynského, sme v rámci tohto výletu navštívili aj Balneologické múzeum Imricha Wintera.

Prehliadka exponátov v Balneologickom múzeum Imricha Wintera.

Múzeum v mestskom parku a najlepšia zmrzlina za odmenu

Po príchode do centra bolo našou ďalšou zastávkou Balneologické múzeum Imricha Wintera, ktoré sídli v jednej z najstarších budov v Piešťanoch. Túto nádhernú budovu dala postaviť rodina Winterovcov a je známa aj pod názvom Kursalon alebo Kúpeľná dvorana. Vznik múzea je spätý s kúpeľným charakterom mesta Piešťany. Hlavným dôvodom jeho založenia bola snaha priblížiť návštevníkom kúpeľov históriu a kultúru Piešťan a ich najbližšieho okolia.

Deťom sa najviac páčili ukážky z okolitej prírody, napríklad motýle a chrobáky. Školákov ako Olivka určite zaujme téma termálnych vrtov a kúpeľov, o ktorých sa na vlastivede podrobne učili v treťom ročníku a tu si môžu pozrieť prehľad vrtov na interaktívnej mape. Nálezy z bohatých kniežacích hrobov z Krakovian-Stráží, rôzne ukážky nájdených mečov a iných bojových predmetov môžu zaujať chlapcov – predškolákov.

V budove Kursalonu nájdete okrem Balneologického múzea Imricha Wintera aj Gitarové múzeum, ktoré má vstup z opačnej strany budovy. V Kursalone sa nachádza aj reštaurácia ŽiWell s veľkou letnou terasou a priestorom na hranie, kde sa deti mohli vyšantiť.

Po obede sme si dopriali sladkú odmenu v zmrzlinárni Monalisa, ktorá deťom v slnečný jarný deň dodala energiu a tak sme mohli pridať ešte jednu zastávku. Bolo ňou Námestie SNP, ktoré v ten deň žiarilo a voňalo ružovými kvetmi stromov, ktoré miestni nazývajú sakury. V skutočnosti ide o višne pílkaté, ktoré na jar nádherne dotvárajú dovolenkovú atmosféru kúpeľného mesta Piešťany.

Súvisiace regióny
Rezort Piešťany
Súvisiace lokality

Ďalšie články v blogu