Heuréka! Našli sme prameň Trnávky

Picture of KOCR Trnavský kraj
KOCR Trnavský kraj

Na sedem jarných sobôt pripravila Trnavský kraj zážitkov program pre výletníkov bažiacich po nových poznatkoch. Prvá Lesopotulka sa uskutočnila v sobou 15. apríla 2023. Na zaujímavosti, ktoré si turista bežne v prírode nevšíma, účastníkov upozornil geológ Alexander Lačný, ktorý pracuje v Štátnej ochrane prírody SR a ako pedagóg pôsobí na Univerzite Komenského.

Počasie na prvý pohľad túlaniu sa po lesoch a lúkach neprialo. Ale práve intenzívny dážď tak trochu prispel k úspešnému zavŕšeniu výpravy. Takmer na konci okruhu v okolí rozhľadne Rozbehy neďaleko hradu Korlátka mohli výletníci zvolať: „Heuréka! Našli sme prameň Trnávky.“ Približne 42 km dlhé putovanie riečky, ktorá preteká Trnavou, sa začína v Brezovských Karpatoch, pod Vápenkovou skalou, v nadmorskej výške 430 m n. m. Jej prameň účastníci objavili aj vďaka výdatným zrážkam, ktoré ich počas celej Lesopotulky sprevádzali.

Okrem toho zblízka videli riečne kôrovce – gammarusy, prešli sa po kopaniciach, dozvedeli sa o geológii lokality, spoznali legendu o kočišovi a padlých zvonoch, ktorou si kedysi ľudia vysvetľovali existenciu závrtov. Vďaka geológovi výletníci vedia, že ide o jednu z foriem krasového reliéfu.

Ďalšie Lesopotulky sa konajú vždy v sobotu, až do konca mája. Všetky podrobnosti nájdete na krajzazitkov.sk.

Súvisiace regióny
Región Záhorie
Súvisiace lokality
Súvisiace zážitky

Ďalšie články v blogu