Grófkine ružové bohatstvo

Picture of Michal
Michal

V severozápadnej časti Podunajskej pahorkatiny, asi 10 km severne od Trnavy, leží malá nenápadná obec zvaná Dolná Krupá. Môže sa pochváliť niekoľkými pamätihodnosťami, no jedna z nich svojou hodnotou a významom presahuje regionálny i národný rámec. Objavte grófkine ružové bohatstvo.

Tradícia pestovania ruží

Tak jednoduchý, ale zato krásny kvet, akým ruža bezpochyby je, si dokázal podmaniť celý svet. Ruža je považovaná za nadčasový symbol lásky, úcty, viery, krásy, dobra, citu, vášne, života, svetla, nádeje, rovnováhy, múdrosti, oddanosti, zmyselnosti, ale aj súcitu, smútku, ba dokonca intríg. V umení a literatúre neexistuje žiadny symbol lásky, ktorý by bol používaný častejšie ako ruža. Tento dokonalý symbol vášnivej príťažlivosti má v spoločnosti významné postavenie. Ak ste tomuto kvetu podľahli aj vy, mali by ste navštíviť Dolnú Krupú.

Tradícia ruží v Dolnej Krupej má silné korene. V najväčšej miere sa o to zaslúžila grófka Mária Henrieta Choteková žijúca v rokoch 1863 až 1946 v miestnom kaštieli, ktorého park priamo susedí s areálom Medolandia. Jej ružová záhrada sa svojou pestrosťou odrôd radila počas svojej doby medzi najväčšie na európskom kontinente. Svojou vytrvalou prácou a zanietením pre ruže si získala uznanie nielen odbornej verejnosti, ale i obyvateľov Dolnej Krupej, ktorí ju začali nazývať „Ružovou grófkou“. Práve ona bola veľkou inšpiráciou pri vybudovaní najväčšieho súkromného rozária na Slovensku, v ktorom sa práve nachádzate spolu so mnou.

Grófkine ružové tajomstvo v Dolnej Krupej

Ružiam obetovala polovicu života

Mária Henrieta viedla veľmi zaujímavý a aktívny život. Mala však sen, do ktorého sa s vervou pustila a vďaka cieľavedomosti sa jej podarilo vybudovať jedno z prvých a hlavne najväčších rozárií v strednej Európe. Svojej obrovskej vášni tak obetovala viac ako polovicu života a nemalé finančné prostriedky získané z dedičstva. Po smrti jej otca v roku 1903, kedy kaštieľ prešiel do rúk jej brata Rudolfa II. Choteka, sa rozhodla osamostatniť a vybudovala si vlastnú rezidenciu známu ako „Horný kaštieľ“.

Pozemok o veľkosti 3 hektárov postupne vysadila ružami. K najväčšiemu rozšíreniu ružovej záhrady prišlo v roku 1910, keď z Krupiny doviezla sadenice od najznámejšieho uhorského šľachtiteľa ruží Rudolfa Geschwinda. Rozárium prežilo aj 1. svetovú vojnu, počas ktorej grófka pôsobila ako sestra Červeného kríža v Trnave. V roku 1926 vydáva prvý predajný katalóg ruží s ponukou 711 odrôd a v roku 1929 druhý, kde bolo na predaj až 855 sort ruží. Celkový počet ruží ona sama odhadla na 6000.

Na ružiach ustlané

Rozárium v areáli Medolandie v Dolnej Krupej má v súčasnosti viac než 1000 ruží z takmer 90 odrôd, z ktorých najväčšie zastúpenie má odroda „Ružová grófka Mária Henrieta“. Na jej počesť ju pri príležitosti 150 rokov od jej narodenia vyšľachtila svetoznáma nemecká ružiarska firma KORDES. Lupene z tejto nezvyčajne krásnej a voňavej ruže sa používajú pri výrobe špeciálnej medoviny Mária Henrieta, ktorá je typickou pre rozárium i Dolnú Krupú. V expozícii môžete navyše obdivovať tretinu historických ruží, ktoré boli vyšľachtené pred rokom 1914 samotnou Ružovou grófkou v jej pôvodnej záhrade sídliacej kúsok od rozária. K raritám záhrady patrí Ignis, jediná zachovaná ruža vyšľachtená ešte samotnou Máriou Chotekovou.

Jej zásluhy na vzostupe pestovanie ruží na našom území nás oprávňujú o nej hovoriť ako o najväčšej žene z fachu – najväčšej a najznámejšej ružiarke. Návšteva rozária, spájajúceho históriu so súčasnosťou, je jednoducho úžasný zážitok, po ktorom sa každému bude o ružiach aj snívať, teda konečne raz v živote budete mať doslova ako na ružiach ustlané.

Michal Hertlík

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR

Súvisiace regióny
Región Trnava

Ďalšie články v blogu