Ako v seriáli Prison Break

Picture of Michal
Michal

Leopoldov. Mesto ležiace v Dolnom Považí, ktoré sa na Slovensku skloňuje iba v jednej veci známej nám všetkým. Leopoldov však nie je iba o väznici, ktorá bola pomenovaná po rímskonemeckom cisárovi, rakúskom arcivojvodovi, uhorskom a českom kráľovi Leopoldovi I. Habsburskom. Z toho dôvodu aj samotné mesto prevzalo aktuálny názov Leopoldov.

Antikvariát na stanici

Keďže ide o dôležitý železničný uzol, nasvedčuje tomu aj pozoruhodná budova železničnej stanice nesúca sa v bordovej farbe, alebo ako by povedali vo Venezuele – vino tinto, teda vo farbe červeného vína. Vo vnútri stanice sú na stenách krásne nástenné umelecké maľby stvárňujúce umelcov – hudobníkov, artistov, klaunov, športovcov – pri výkone svojich profesií. Stanica sa pýši aj skvostom. V jej budove sídli najväčší antikvariát v strednej Európe s množstvom zaujímavých kníh a starožitností. Môžete tu nájsť obrazy, harmoniky, porcelán, keramiku, písacie stroje a rôzne iné predmety. Výhodou antikvariátu je poloha, keďže je niekoľko metrov od stanice. Okrem historických skvostov, ktoré majú vyššiu cenu, sú tu i cenovo veľmi výhodné knihy a interiér antikvariátu poskytuje príjemné prostredie pre dlhé putovanie históriou. Vybrať si totižto môžete z niekoľko desiatok tisícok kníh a predmetov.

Prvá písomná zmienka kedysi známeho Ujvárosu je z roku 1664. O sedem rokov na to bol v strede mesta postavený prvý kostol zasvätený sv. Ignácovi z Loyoly. Jeho interiér zdobia mnohé zaujímavé obrazy a sochy, no najväčším skvostom je vzácny organ umiestnený na kostolnom chóre. Tento rímskokatolícky kostol je situovaný v príjemnom prostredí miestneho parku a s nedávno zrekonštruovanou farou sú ozdobou hlavného námestia.

Najsilnejšia pevnosť monarchie

Od námestia kráčam ďalej po Gucmanovej ulici, na ktorej sa nachádza jedna z pamiatok mesta. Ide o starý trojklenbový Most na Trolaskoch, ktorý vznikol v rokoch 1665-1669 počas stavby pevnosti, ku ktorej práve smerujem. Postavili ho nad jedným z ramien Váhu, aby tak spájal západnú bránu s pôvodnou osadou, v ktorej sa usadili robotníci z pevnosti.

O chvíľu sa dostávam pred brány miesta, ktoré v každom vyvoláva mrazivé pocity iného rázu. Ústav na výkon trestu odňatia slobody a ústav na výkon väzby Leopoldov je najstaršia väznica na Slovensku. Nachádza sa v priestoroch bývalej protitureckej pevnosti postavenej v rokoch 1665-1669 po páde pevnosti v Nových Zámkoch, dobytej pri ofenzíve Osmanskej ríše. Dôkladné vybudovanie a obrana dosiahli, že pevnosť bola v 17. a 18. storočí najsilnejšou pevnosťou habsburskej monarchie, ktorá odrážala bojové nájazdy osmanských Turkov.

Väznica v Leopoldove bola v 50. rokoch minulého storočia jedným z najhorších zariadení vo vtedajšom Československu, ktoré bolo často označované ako likvidačné zariadenie. Počas existencie väznice sa za jej bránami toho udialo skutočne veľa. Spomeniem iba jednu udalosť, ktorá sa do jej análov nezmazateľne zapísala naveky. V roku 1990 došlo k masovej vzbure väzňov, na ktorých sa nevzťahovala amnestia prezidenta Václava Havla. Svojim priebehom a scénami silno konkurovala tvorcom seriálu Prison Break. Následne na to došlo k masakru dozorcov a k úteku recidivistov na slobodu. Keď som stál pred hlavnou bránou a zvnútra som počul výkriky väzňov, behal mi mráz po chrbte. Celé prostredie na mňa vplývalo strašidelne a nekomfortne, presne ako z Prison Break.

Leopoldov, so svojou niekdajšou pevnosťou a terajšou väznicou, má za sebou skôr pochmúrne dejiny späté s požiarmi a krvou. Mestečko sa však oplatí navštíviť, aby ste spoznali aj jeho svetlé stránky súčasnosti.

Michal Hertlík

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR

Súvisiace regióny
Rezort Piešťany
Súvisiace lokality

Ďalšie články v blogu