Vodný mlyn v Tomášikove s vôňou levandule

Picture of Michal
Michal

Na úrodnom juhozápadnom Slovensku sa v oblasti Žitného ostrova nachádza na Malom Dunaji niekoľko stále fungujúcich pamiatok ľudového mlynárstva – vodných mlynov. Počas cestovania po Trnavskom kraji som ich navštívil všetky.

Mlyn na obľúbenej vodáckej trase

Dnes sa so mnou vyberiete na jeden ležiaci 2 km západne od obce Tomášikovo, teda navštívime Tomášikovský vodný kolový mlyn, ktorému sa zvykne hovoriť aj Maticzov mlyn. Pokojne si stojí na brehu Malého Dunaja pri sútoku so Suchým potokom, v lone tichulinkej prírody s občasným čvirikaním vtákov.

Vodný kolový mlyn v Tomášikove na juhozápadnom Slovensku je jedným z mála pôvodných zachovaných vodných mlynov na Slovensku so spodným náhonom. Dnes slúži ako technická pamiatka ľudového mlynárstva na južnom Slovensku. V roku 1893 ho postavil miestny rodák, mlynár János Maticza. Posledná väčšia oprava a modernizácia mlyna sa uskutočnila v roku 1940. Zaujímavosťou je, že v tom roku 1940 doň bolo namontované dynamo a vďaka tomu fungoval aj na elektrický pohon. V mlyne sa mlelo obilie až do roku 1960. V roku 1982 bol mlyn obnovený a upravený ako expozícia Vlastivedného múzea v Galante.

Spoznajte aj malebné dedinky Žitného ostrova

Budova mlyna so šindľovou strechou a veľkým lopatkovým hnacím kolesom na spodnú vodu je postavená na pilieroch z agátového dreva a je dodnes funkčná. Lopatkové drevené koleso má priemer 7 metrov a šírku 2,5 metra. Mlyn má inštalovaný pôvodný interiér s pôvodným mlynárskym náradím. Z brehu je prístupný drevenou lávkou so zábradlím, po ktorej prejde každý jeden návštevník. Objekt mlyna je dodnes funkčný a jeho interiér obsahuje pôvodné mlynárske zariadenie, ktoré spestrujú dobové fotografie. Nachádza sa tu tiež aj tradičná miestnosť pre mlynára a štrbinové okienko, ktorým mlynár pozoroval chod náhonového kolesa. Blízke i vzdialenejšie okolie mlyna poskytuje dokonalé lesné zákutia, ktoré sú ideálne na potulky. Potulovalo sa tam aj stádo kôz, ktoré sa páslo chutnou čerstvou trávou.

Mlyn sa nachádza v krásnom romantickom prostredí lužného lesa na obľúbenej vodáckej trase. V blízkosti mlyna je možné kotviť v prípade splavu rieky, prípadne táboriť s možnosťou kúpania. Ak sa chcete do oblasti vydať a radi by ste spojili návštevu tohto mlyna aj s ďalšími turistickými miestami, ktoré sa v lokalite oplatí vidieť, potom by som vám odporučil napríklad tieto: kaštieľ Tomášikovo s priľahlým parkom, vodný mlyn v Dunajskom Klátove, vodný mlyn v Jahodnej, románsky kostolík Heď v Čiernom Brode, golfový rezort Sedin, vojenské múzeum a zvierací Malkia Park pri pretekárskom areáli Slovakia Ring, dom ľudového bývania v Matúškove, Žitnoostrovné múzeum a Galéria súčasných maďarských umelcov v Dunajskej Strede, či len tak spoznávať malebné dedinky Žitného ostrova.

Fialový oceán

Je tu však ešte jedno pozoruhodné miesto, ktoré sa rozprestiera priamo v Tomášikove, na jeho dolnom konci neďaleko hlavnej cesty. Levandéria je miestom, kde sa môžete spojiť s prírodou a vychutnať si jej dary vo forme krásnych fialových kvetov levanduľovej farmy a levanduľových výrobkov, ktoré pripravuje miestny rodinný podnik. S výsadbou začali v roku 2016, kedy vysadili 3000 sadeníc na ploche 35 árov. Tejto obrovskej levanduľovej plantáži sa od počiatku naplno venuje rodina z Dunajskej Stredy. Najprv to nevyzeralo na veľký úspech, no potom sa pole naplno premenilo na levanduľové kráľovstvo. Netrvalo dlho a pritiahlo to pozornosť ľudí: rodín, modeliek, fotografov, cestovateľov.

Levanduľový turizmus si môžete vychutnať aj vy, keď sa stratíte v húštine voňavých kvetov a zaplávate si vo fialovom oceáne.

Text a foto: Michal Hertlík

Ďalšie články v blogu