Vlastivedný výlet zážitkovým vlakom Štefánik

Picture of Petra
Petra

Výletný vlak Štefánik vyrazí niekoľkokrát počas tohto leta z Bratislavy cez úpätie Malých Karpát do Brezovej pod Bradlom. Na zážitkovú cestu sa môžete pridať aj v Pezinku, Trnave a Smoleniciach. S deťmi sme sa vybrali na tohoročný prvý výjazd motorového vlaku „Túlavá“ a v článku sa dozviete, čo všetko sme zažili počas celodenného rodinného výletu.

Príbeh i dobrodružstvo

Cesta vlakom do Brezovej pod Bradlom má jedinečnú tému, v ktorej sa nesie celý výlet. Deti po nástupe do vlaku dostanú „výletníčky“ akési cestovateľské denníky, kde sú pre ne pripravené úlohy spojené s miestami, ktoré neskôr počas dňa navštívia. Celodenný výlet je naplánovaný ako dobrodružná hra pre celú rodinu, ktorá sa bude počas cesty vyvíjať. Keď je posádka vlaku kompletná, pridajú sa k výletníkom aj dobovo oblečení cestujúci, ktorí mieria na slávnostné odhalenie Mohyly M. R. Štefánika na Bradle.

Počas cesty vlakom sa odohráva v samotnom vozni krátke divadelné prestavenie, ktoré deti pozorne sledovali a aj keď ešte netušia, čo je to tá mohyla, dozvedia sa zaujímavé informácie o jej výstavbe. Medzi cestujúcimi, hercami Divadla z Malého Ríma, je totiž aj vnuk Dušana Jurkoviča, architekta, ktorý mohylu navrhol a osobne sa poznal z generálom M. R. Štefánikom.

Treba sa pripraviť na to, že cesta historickým vlakom je časovo náročnejšia, jednoducho to nie je novodobý rýchlik. Je potrebné vziať si so sebou dostatočné množstvo tekutín, jedla a napríklad aj slúchadlá k telefónu, keďže vo vlaku je pri otvorených okách hlučnejšie. Slúchadlá vám pomôžu lepšie sa sústrediť na filmové vsuvky.

Okrem divadelného predstavenia je totiž súčasťou výletu historickým vlakom aj niekoľko filmových vizitiek. QR kódy ku krátkym filmom deti postupne získavajú za vyplnené úlohy a do cestovateľského denníka si ich môžu nalepovať. Krátke filmy si môžete pozrieť priamo vo vlaku alebo aj neskôr, a to tak, že QR kód naskenujete a videá, ktoré dotvárajú príbeh, sa po načítaní kódu spustia.

Tri vlastivedné zastávky v okolí Brezovej pod Bradlom

V prípade že si vyberiete lístok Premium, okrem spiatočného lístka historickým vlakom s predstavením, máte v cene aj prepravu a organizované vstupy na prehliadky v Múzeu M. R. Štefánika v Košariskách, v Múzeum Dušana Jurkoviča v centre Brezovej a tiež prepravu k Mohyle M. R. Štefánika. Okrem toho vás celú cestu bude sprevádzať sprievodca – koordinátor, ktorý zabezpečí všetky vstupy a organizáciu na jednotlivých zastávkach. Takže sa počas celého dňa o nič nemusíte starať. My sme navštívili všetky tri z odporúčaných zastávok a každá bola pre nás zaujímavá iným spôsobom.

Mohyla generála M. R. Štefánika

Priamo na parkovisko pod Mohylou M. R. Štefánika nás priniesol z vlakovej stanice autobus. Z tohto bodu sme si vyšliapali cca. za 10 minút vychádzkovou chôdzou k najznámejšiemu architektonickému dielu Dušana Jurkoviča. Mohyla je jedinečná monumentálna hrobka M. R. Štefánika, ktorá sa hrdo vypína na vrchu Bradlo. Výstup zvládli bez problémov aj napriek horúcemu dňu všetky deti a výhľad na krajinu z Mohyly nás všetkých jednoducho očaril.
Na parkovisku pod Mohylou bolo možné pozrieť sa cez teleskop na škvrny slnka, výklad aj pozorovanie zabezpečovali lektori z Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika.

Pod parkoviskom sa nachádza aj príjemné infocentrum s kaviarňou Infobod Bradlo, kde si môžete kúpiť suveníry aj sa osviežiť kávou či iným nápojom. Po krátkom rozchode a prestávke nás autobus previezol na ďalšie zaujímavé miesto.

Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom

Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča priamo v centre mesta Brezová pod Bradlom je na Slovensku prvým múzeom venovaným architektovi Jurkovičovi. Prostredníctvom tejto expozície sme sa mohli dozvedieť kontext výstavby mohyly, čo bolo veľmi obohacujúce nie len pre deti, ale aj pre nás dospelých. Dozvedeli sme sa, že Jurkovič so Štefánikom sa poznali, preto už pri oznámení Štefánikovej smrti sa Jurkovič začal zaoberať myšlienkou vzniku monumentálneho mauzólea. Výklad bol zaujímavý, počúvali aj tie najmenšie deti a myslím, že dokázali udržať pozornosť aj preto, že pri prezentácii boli použité aj moderné digitálne technológie.

Po návšteve múzea sme mali priestor na obed alebo zmrzlinu priamo v centre mesta Brezová pod Bradlom. Ďalej sme sa presúvali z Brezovej do Košarísk a z autobusu sme mali celý čas výhľad na Mohylu.

Múzeum M. R. Štefánika v Košariskách

V rodnom dome M. R. Štefánika je situované memoriálne múzeum, ktoré prostredníctvom svojej expozície podáva komplexný pohľad na Štefánikovu osobnosť. Budova bývalej evanjelickej fary je veľmi vkusne zrekonštruovaná a v šiestich miestnostiach dokumentuje jeho životnú dráhu. Výklad sprievodkyne bol perfektný, deti aj dospelí, všetci sme počúvali zaujímavé historky zo súkromia generála. Prezerali sme si jeho zbierky a dozvedeli sa kopec informácií z jeho vojenského, diplomatického aj politického života.

Návštevu všetkých troch uvedených miest vám môžem iba odporučiť. Najmä pre školopovinné deti je to výborný vlastivedný zážitok, kedy sa počas jedného dňa zaujímavou a interaktívnou formou dozvedia informácie a kontext historických udalostí, ktoré spájajú osobnosť generála M. R. Štefánika a architekta Jurkoviča. Takýto koncept rodinného výletu zážitkovým vlakom ponúka možnosť dozvedieť sa viac informácií o špecifickom regióne a zároveň ponúka rodine skvelé zážitky s spoločne strávený čas.

Ak si nevyberiete lístok Premium, ale len Štandard, výletný vlak vás dovezie a odvezie do Brezovej pod Bradlom a ďalší program máte už vo vlastnej réžii. Prípadne sa môžete ešte odviezť Brezovskou lokálkou do Jablnice. Tento spoj taktiež obsluhuje motorový vozeň Túlavá. V Jablonici môžete navštíviť kaštieľ, ktorý prechádza obnovou, ale za pozornosť stojí aj barokový Kostol sv. Štefana, historický park v centre obce a výstava jablonických krojov v pamätnej izbe.

Najbližšie termíny výletného vlaku Štefánik ako aj všetky druhy vstupeniek si môžete pozrieť na tejto adrese.

Súvisiace regióny
Región Záhorie
Súvisiace lokality
Kaštieľ Jablonica
Súvisiace zážitky
Výletný vlak Erdődy do Hlohovca

Ďalšie články v blogu